Cria ecològica de cabres i ovelles a petita escala
Nocions bàsiques per a la cura de petits remugants per a l’autoconsum de carn i llet
Nocions bàsiques per a la cura de petits remugants per a l’autoconsum de carn i llet
Si tens boscos i espai per a pasturar, tenir petits ramats d’ovelles i/o cabres, et pot permetre abastir-te a tu i a la teva família de llet i carn d’un gran valor nutricional.
Però com fer-ho? Són iguals els hàbits de les ovelles que de les cabres? Com fer un maneig que millori la fertilitat de la terra? Quines precaucions cal tenir a nivell sanitari? I en l’àmbit legal, que cal fer?
Aquestes i moltes altres qüestions es tractaran dins d’aquest curs d’introducció a la cria i maneig de petits remugants a nivell familiar o a petita escala.
1a. Sessió: 4/10/2016
Coneixent a cabres i ovelles…
– Anatòmia i fisiologia de cabres i ovelles
– Hàbits i necessitats alimentàries de cada espècie
Professora: Raquel Servitja, veterinària
– Diferències de comportament entre cabres i ovelles
– Pastures, farratges, boscos i càrrega ramadera
– Pastura extensiva de sotabosc o silvopastoralisme
Professor: Eduard Balcells, ramader d’ovelles i cabres
2a sessió: 11/10/2016
El ramat de cabres
– Instal·lacions, alimentació i gestió del ramat de cabres
– Munyida i aprofitament de la llet
– Visita al ramat familiar de cabres a la Torre de Claramunt (Anoia)
Professora: Montse Soler, pagesa ecològica, ramadera de cabres i elaboradora de formatges.
3a sessió: 18/10/2016
El ramat d’ovelles
– Gestió del ramat d’ovelles i la pastura
– Maneig holístic, pastoreig Voisin i la millora de les pastures
– L’aprofitament dels productes del ramat: llet i carn
Visita a la finca de l’Albert Masó a Sant Hilari Sacalm (La Selva)
4a sessió: 25/10/2016
La sanitat en ovelles i cabres
-Maneig i benestar animal
-Mesures profilàctiques i gestió i control del parasitisme
Professora: Raquel Servitja, veterinària.
El marc legal
-Normativa
-Aspectes a tenir en compte per tenir ovelles i cabres
Professora: M. Glòria Magem Grau, tècnic veterinari de l’Oficina Comarcal del Bages
Durada i horari: 14 hores. Dimarts del 4 al 25 d’octubre. De 17 a 20 hores els dies d’aula i de 16 a 19 hores els dies de visita.
Lloc: Escola Agrària de Manresa – Av. Universitària 4 -6 (Edifici FUB). Manresa.
Preu: 79 euros.
Persones associades a L’Era: 71 euros.
Persones a l’atur, menors de 25 anys i alumnes del cicle formatiu de l’Escola Agrària de Manresa i en el cas de portar un amic/ga al curs: 75 euros (cal portar targeta inscripció a l’INEM / DNI o document acreditatiu).
Preu amb Ecoxarxa: El 30% d’aquest import es pot pagar amb moneda social de l’Ecoxarxa del Bages (55,50 euros + 2,4 hores). Cal ser-ne membre (consulta com fer-se’n a: http://abonahora.files.wordpress.com/) i tenir hores disponibles per a poder fer l‘intercanvi.
Més informació: neus@associaciolera.org / Tel. 938787035 / 672337305
- Més informació
- http://associaciolera.org/?sermons=cria-ecologica-de-cabres-i-ovelles-a-petita-escala
- Lloc
- Escola Agrària de Manresa. Edifici FUB. Av. Universitària, 4-6, Manresa
- Dates
- 04/10/2016 de 16:00 a 20:00
- Formació
- Públic
- Públic adult
- Cicles
- Aules de cultura