Plantes silvestres, del marge al plat
En l’actualitat, només algunes persones grans recorden com utilitzar les plantes silvestres, espècies que tanmateix tenim molt a l’abast i que poden ser de gran utilitat en l’àmbit alimentari i en farmacèutica domèstica, entre d’altres.
El principal objectiu del curs serà redescobrir com podem utilitzar de forma segura i saludable les plantes del nostre entorn per incorporar-les a la nostra dieta diària o per dur a terme petits preparats medicinals. Ens centrarem en la identificació, recol·lecció / cultiu, i utilització, tot introduint-nos en les principals formes de processament i utilització d’aquestes espècies per tal d’assolir seguretat i autonomia a l’hora d’emprar-les. Olis aromatitzats, sals condimentaries, mels florals, mantegues especiades, melmelades, xarops, llaminadures, conserves de tot tipus, ungüents, cremes, alcohols, infusions, refrescs, begudes, licors, condiments, pestos, salses, maceracions, plantes fresques, flors, truites, trinxats, purés, sopes o batuts són alguns exemples del que podem obtenir.
Les sessions seran de caràcter eminentment pràctic i s’acabaran degustant els plats elaborats.
Sessió 1: 26/04/2018
Introducció a l’etnobotànica i a la utilització de la vegetació espontània en l’àmbit alimentari i medicinal.
Identificació, recol·lecció i cultiu de plantes útils: procediments, tècniques, i precaucions atenir en compte.
Processament i conservació del material vegetal recollit .
Preparacions alimentàries: olis aromatitzats, mels florals, mantegues especiades, conserves i confitats, maceracions, begudes, licors, refrescs.
Preparacions medicinals: maceracions d’índole diversa.
Sessió 2: 10/05/2018
Preparacions alimentàries: sopes, cremes, truites, salses, pestos, condiments, trinxats, batuts, melmelades, arrops.
Preparacions medicinals: infusions, decoccions, tintures, vapors, xarops
Degustació de tots els productes alimentaris elaborats
Professorat: Marc Talavera Roma. Biòleg especialitzat en etnobotànica, agroecologia, ecologia forestal i divulgació ambiental. A través del Col·lectiu Eixarcolant i la Universitat de Barcelona treballa en l’àmbit de la recerca i divulgació per a la recuperació dels usos tradicionals de la vegetació, amb l’objectiu que sigui un patrimoni viu que degudament adaptat a la realitat actual permeti avançar vers un model agroalimentari més sostenible, saludable i just.
DATES I HORARI: dijous 26 d’abril i 10 de maig de 2018, de 17 a 20 h
LLOC: Escola Agrària de Manresa – Av. Universitària 4 -6 (edifici FUB). Manresa.
Consulteu preus i descomptes en el programa en pdf: plantes_silvestres_2018_programa.pdf
- Més informació
- http://associaciolera.org/?sermons=plantes-silvestres-del-marge-al-plat-i-a-la-farmaciola
- Lloc
- L'Era, Espai de Recursos Agroecològics. Escola Agrària de Manresa - Edifici FUB.
- Dates
- 26/04/2018 de 17:00 a 20:00
- Formació
- Públic
- Públic adult
- Cicles
- Aules de cultura