Ajuntament de Manresa
Esdeveniment seleccionat

Vi_Suals 2022

Comparteix aquest acte a les xarxes socials

Art i vi: una fusió per als sentits.

En el marc de la Fira ViBa – un esdeveniment amb format de mostra que té la voluntat de ser punt de trobada i projecció de futur de la cultura del vi de Manresa i el Bages – torna, un any més, Vi_suals, un projecte que vol posar en relació la cultura tradicional del vi amb els llenguatges artístics contemporanis. 

Amb una trajectòria de gairebé 10 anys, i gràcies a la complicitat de la Denominació d’Origen Pla de Bages, l’Ajuntament de Manresa, la Taula d’Arts Visuals de la Catalunya Central (TAVCC), Cine Club Manresa i Foto Art Manresa, Vi_suals ha esdevingut un projecte cultural de referència per la seva tasca divulgativa a l’hora d’apropar la cultura del vi al teixit social de Manresa i la comarca.

El programa d’enguany presenta canvis importants respectes les edicions anteriors.

En primer lloc, el format d’exposició col·lectiva i efímera d’arts visuals transmuta en una proposta de caire més permanent i a càrrec d’un sol artista. Amb la voluntat de donar pes a la relació entre el patrimoni vitivinícola de la comarca del Bages i el patrimoni artístic de la mateixa regió, el projecte s’ha reformulat per a convertir-se en una mostra perenne de l’art al voltant del vi que, edició rere edició, omplirà de propostes artístiques contemporànies l’àrea d’influència de la Denominació d’Origen.

L’exposició de fotografies al voltant del vi, a càrrec de Foto Art Manresa, canvia el format i sortirà de la sala d’exposicions de la Plana de l’Om per ser al carrer. Un format més contemporani i proper que permetrà a la ciutadania gaudir-ne sense haver d’endinsar-se al «cub blanc».

Finalment, la projecció de curtmetratges produïts per Cine Club Manresa, afegirà a les propostes habituals de curtmetratges realitzats per cineastes de la regió, la projecció d’un dels films guanyadors del Most, el Festival Internacional del Cinema del Vi, de Vilafranca del Penedès.

Tenint també, aquest any, en ment la commemoració Manresa 2022, sumem al programa una sessió de Parlem d’art que vincula l’artista Joseph Beuys – una de les primeres persones que sembla que va defensar el vi com a obra d’art – amb el vi de la nostra comarca.

Amb aquests canvis, el projecte Vi_suals fa una actualització en forma i contingut que potenciarà que es converteixi en una mostra de referència de propostes artístiques contemporànies al voltant del vi.

 

 

 

PINTURA MURAL

A càrrec de FMF

Localització: xamfrà de l'Avinguda Bases de Manresa amb l'Avinguda Universitària

Realització: juny/juliol 2022

Coordinació:  Taula d’Arts Visuals de la Catalunya Central

Comissariat: Marc López DKO

 Amb aquesta proposta de pintura mural, s’inicia una transformació del projecte Vi_suals que passarà de tenir una condició de mostra efímera a convertir-se en un llegat patrimonial perenne que enforteixi el vincle art – vi al territori. L’art, com a element transformador, deixarà una empremta en el territori, afegint al patrimoni vitivinícola un llegat de patrimoni artístic, generant una ruta artística  per la Denominació d’Origen Pla de Bages.

El projecte compta amb el disseny de la Taula d’Arts Visuals de la Catalunya Central i el comissariat del Marc López DKO, expert muralista manresà que ja va ser comissari del projecte de pintura mural Murs Plàstics.

 

 

PARLEM D’ART I VI

 Dijous 2 de juny

19h

Conversa a l’entorn de “La vinya de de Joseph Beuys”

Presentació de llibre “La vinya de Joseph Beuys”, de Jordi Boldú i tast del vi “La Baula”, d' Exhibis.

A càrrec de l’autor, Jordi Boldú, i de l’enòleg Joan Soler.

 Joseph Beuys és l’artista que va dir que “tot ésser humà és un artista”, potser perquè ara puguem imaginar també que “tota ampolla de vi és una obra d’art”. Aquesta plaqueta vol ser un convit a descobrir o redescobrir l’obra de Beuys més tocada per la vinya i el vi, dins el seu projecte DIFESA DELLA NATURA. També vol ser una possible resposta a la pregunta de si ell va ser el primer artista que va defensar que l’elaboració d’un vi podia ser una obra d’art o potser només un altre camí de transformació de l’amor i del temps.

La vinya de Joseph Beuys és el número 16 de la col·lecció Envinats de Vibop edicions, que vincula el vi amb les arts i la creació.

 Joseph Beuys (Krefeld, 1921 - Düsseldorf, 1986) va ser artista, però també filòsof, mestre, polític i activista. Les formes del seu treball artístic i intel·lectual van ser moltes i molt heterogènies: dibuixos, escultures, instal·lacions, accions, vídeos, conferències, publicacions... I fan que sigui potser el creador de la segona meitat del segle XX amb una producció més dispersa i diversa. També és potser l’artista que ha generat més adeptes i detractors a la vegada. Cent anys després del seu naixement encara espetega el seu foc creatiu de moltes maneres, i moltes de les seves veritats revolucionàries encara són vigents, o sigui urgents.

 Jordi Boldú (Riudebitlles, 1972). Va estudiar història de l’art a la Universitat de Barcelona i al DAMS de Bolonya. És un treballador cultural que ha fet feina com a artista, educador, mediador i gestor. La seva trajectòria és marcada per projectes com ara la kinzena poetika, el programa d’arts visuals Can Felipa, la llibreria Documenta, el CA Tarragona Centre d’Art... i ara mateix el VINSEUM - Museu de les Cultures del Vi de Catalunya. Els seus amics, un dia, li van regalar la Boldú Font.

 La Baula, d'Exhibis, vi proceden de vinyes cuidades en biodinámica i, des de fa un parell d’anys, tan sols ecològiques. Vinyes de Sumoll de 80 i 117 anys de vida, amb la Mandó com a varietat recuperada del passat vitivinícola del Bages. Fermentat en àmfora i barrica.

Joan Soler (Manresa 1971). Enginyer tècnic agrícola i màster en Viticultura i Enologia. Comunicador de la relació entre la terra, els sentits i la bellesa. Ha estat director tècnic de Bodegues Roqueta SA i Abadal, de 1996 a 2009, any en què comença a exercir de consultar de viticultura i enologia. Actualment és director tècnic i soci dels Cellers Exhibis i Cellers Underground. Membre fundador de la Confraria dels Vins del Bages (1998), ha estat vocal tècnic del Consell Regulador de la DO Pla de Bages des del 1998 i l'any 2015 va ser elegit president.

EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA

Del 3 al 12 de juny

El món del vi

A càrrec de Foto Art Manresa
Lloc: Carrer Arquitecte Oms

 Els del Bages portem el món del vi a l’ADN, i els fotògrafs de Foto Art Manresa ho expressem a través de les nostres imatges. Cadascú, amb el seu estil, s’ha apropat amb tota llibertat al món de la vinya, del vi i del seu paisatge per buscar-ne l’essència i capturar-la amb la seva mirada.

Fotografies de: Bernat Bozzo, Josep Brunet, Nasi Trape, Joan Antoni Closes, Jordi Preñanosa, Jaume Casas, Pep Moyano, Pura Travé, Jordi Martínez i Ricard Escudero.

 

  

CINEMA

Dissabte  4 de juny, 11.30

Projecció dels curtmetratges de Vi_suals 2022

I a continuació, projecció de la pel·lícula L’Âge d’Or, de Jena-Baptiste Alazard, del Festival Most 2021

Auditori de l’Espai La Plana

 

Sisè mes, de Toni Comino

Sinopsi: peça experimental que reflexiona sobre el procés de descobriment i acceptació d'una malaltia mental, posant la mirada en la persona que ho pateix i en com la societat la prepara per entendre-la.

Durada: 12 min.

Toni Comino es va graduar en comunicació audiovisual a la UAB i posteriorment va cursar el màster de muntatge a l'ECIB. Actualment forma part del col·lectiu Long live, dedicat a la

producció de vídeos de caràcter alternatiu i al marge de la indústria.

  

L’encanteri, de Laura Obradors

Sinopsi: en el fred de la sepultura i la penombra de les tenebres es troba pressa l'arquetip de la vampira, aquest espectre infernal, relacionat amb el món dels morts que necessita sang per adquirir consistència i vitalitat per així alliberar-se del seu propi horror. No ser res, tan sols el vel del pas del temps. El cine reviu als morts, i entre ells a la vampira, afemada per un cos en moviment que té pànic a la dissolució. Rodada en 16 mm la pel·lícula desenterra els seus cadàvers per així revelar-nos la seva condició  fantasmagòrica, i en ella, la transformació d'un espectre projectat en el contrast entre la llum i l'ombra.

 Durada: 8

 Laura Obradors (1997) graduada a l'ESCAC (2019) per l'especialitat de Guió. A l'estiu de 2019

realitza el seu primer curtmetratge Si Amanece; nos Vamos, projecte de final de grau produït per ESCAC Films, el qual s'estrena en La Noche del Corto Español a La Seminci 2020. Ha treballat com a guionista a Zabriskie Films. Actualment treballa com a coordinadora en el Departament de Guió a l'ESCAC i com a docent, i prepara la preproducció del seu segon curtmetratge, Las Chicas. min.

 

 

L’Âge d’Or, de Jean-Baptiste Alazard.

Documental. Any 2019. Francès, subtitulada en castellà.

Durada: 68 minuts

Premi Collita – Gran premi del Jurat 2021 del Festival Most (Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava).

Sinopsi: A en Titou li queda poc per fer els 40. Viu en un cobert sense aigua corrent ni electricitat, a mig camí de la terra i el cel. Juntament amb la Soledad, fan el seu propi vi, componen la seva música i viuen el seu amor seguint el ritme de les estacions.

LÂge d’Or és un diari filmat que es torna testimoni i demostració que d’altres formes de viure són possibles.

 

 

Més informació
https://www.firaviba.cat/
Dates
Del 03/06/2022 20:00 al 12/06/2022 21:00