IX Congrés d'Història Moderna de Catalunya: El món d'Ignasi de Loiola. Religió, cultura i societat als segles XVI i XVII
L’Àrea d’Història Moderna de la Universitat de Barcelona organitza, de manera ininterrompuda des de l’any 1984, el Congrés d’Història Moderna de Catalunya. L’habitual periodicitat quinquennal del congrés, establerta l’any 1993 pel tercer congrés, s’exceptuarà aquest proper any 2022, quatre anys després de celebrar el vuitè congrés, en ocasió del cinquè centenari de l’arribada d’Ignasi de Loiola (1491-1556) a la vila de Manresa i la primera redacció, a la Cova de Manresa, dels Exercicis Espirituals, brindant així l’oportunitat d’un congrés organitzat per la Universitat de Barcelona i per l’Ajuntament de Manresa, que tindrà lloc a Barcelona i Manresa els dies 19, 20, 21, 22 i 23 de desembre de 2022.
L’arribada d’Ignasi a Catalunya el 1522, amb el seu pas per Montserrat, Manresa i la ciutat de Barcelona, és una fita clau en la futura formació de la Companyia de Jesús i, per tant, en l’evolució del món europeu modern. El congrés pren l’efemèride com un pretext ben oportú per reflexionar i debatre sobre la situació religiosa, social i cultural de la Catalunya i l’Europa dels segles XVI i XVII, un període en el que la confessionalització de les societats d’aquell continent marcat per la trencadissa religiosa de les reformes del Cinc-cents va generar noves formes de pensament, renovades manifestacions religioses individuals i col·lectives, una redefinició de les relacions entre el poder polític i la religió, així com expressions culturals i artístiques que tradicionalment s’han emmarcat en l’anomenada «cultura del barroc».
A banda de les conferències d’inauguració i cloenda, el congrés s’articularà a l’entorn de set àrees temàtiques, introduïdes cadascuna per una ponència: “Vers una nova espiritualitat”, “Dones i religiositat femenina en el món ignasià”, “Pensament i ensenyament en l’era de les reformes”, “Religió en el món urbà i el món rural”, “La Companyia de Jesús i els ordes religiosos (segles XVI-XVIII)”, “Circulacions culturals i artístiques” i “Política i religió”.
Per a la presentació de les propostes de comunicacions, caldrà aportar el títol i un resum d’una pàgina (2.100 espais) abans del 31 de MAIG de 2022. El text de la comunicació s’haurà de lliurar, amb un màxim de 15 pàgines, abans de l’1 octubre. La versió definitiva per publicar caldrà lliurar-la, amb posterioritat al congrés, el 30 de gener de 2023.
L’organització del congrés sotmetrà tant les propostes de comunicacions com els textos complets a revisió per determinar-ne l’acceptació. L’acceptació de les propostes será comunicada com a màxim el 30 de juny.
Les ponències del congrés es publicaran en paper mentre que les comunicacions s’oferiran en un volum digital d’actes, amb l’ISBN corresponent, editat per la Universitat de Barcelona.
Secretaria del Congrés:
Àrea d’Història Moderna de la UB: congreshmc@ub.edu
- Lloc
- Sala d'Actes de la Fundació Althaia
- Dates
- Del 19/12/2022 al 22/12/2022
- Congrés Formació
- Cicles
- Congrés d’Història