Alba Gros
Com fer les teves cremes, sabons i ungüents amb ingredients naturals
Com fer una gestió autònoma de l'aigua. Dissabtes al matí, 6 i 13 de juny.
Amb la presència del seu director Christophe Farnarier. El film mostra la vida d’una dona de pagès seguint els seus passos a la cuina, a l’hort, als corrals i en el seu entorn social i laboral, amb una manera de fer i uns costums d'un món que s'apaga.
Des de les 10 del matí collirem tomàquets, en traurem la llavor per a regenerar el banc de llavors d’Esporus, en farem conserves i compartirem el dinar.
Ens trobarem a la finca de Can Poc Oli (Escola Agrària de Manresa) – Ctra. 1411-b, d’Abrera a Manresa, km. 23,6 (Manresa).
Porteu roba que es pugui tacar, pots nets (sense etiquetes) i esteritlitzats (bullits 20 minuts)… i us els emportareu plens de salsa de tomàquet!
Per assistir cal que envieu un missatge a xenia@associaciolera.org
La terra és un dels materials utilitzats en la construcció més abundants i a l’abast de tothom. Econòmic, natural, sostenible, sa i fàcil de treballar, el fang és un material dúctil i versàtil, amb molts beneficis a nivell físic que permeten combinar la part tècnica amb la creativa creant espais acollidors, saludables i harmònics. Arreu del món i al llarg de la història, s’ha utilitzat tant per a la creació d’habitatges i infraestructures com per als acabats de murs i parets, en infinitat de tècniques constructives.
Al taller es farà un repàs teòric de les característiques i beneficis d’aquest material i es practicaran diferents tècniques de revestiments de construccions; s’explicaran quins són els trucs per al seu maneig i com aconseguir uns resultats tècnicament fiables, funcionals i estèticament sorprenents i deliciosos.
Introducció a la sanitat dels cultius d’horta.
Identificació de plagues, malalties, fisiopaties i fauna auxiliar.
La farmaciola bàsica.
Mètodes de control.
Professorat: Xavier Pérez i Xavier Fontanet.
Com conservar els excedents de l'hort i planificar la cuina d'una manera saludable
L’Escola de Pastors de Catalunya, a través del seu projecte Grípia treballa des del 2009 per a la consolidació del sector primari, per a la seva dinamització local, per afavorir la sostenibilitat i l’agroecologia en el medi agro-ramader i per a promocionar el relleu generacional de la pagesia compromesa amb la terra i amb la cultura agrària.
Durant la xerrada tindrem ocasió de conèixer el model formatiu que aquesta escola porta a terme des dels seus inicis. Parlarem de la seva formació i els serveis que ofereixen, el seu funcionament intern i projectes. Alhora coneixerem els resultats de la feina que porten a terme per tal d’afavorir el relleu generacional de la pagesia a casa nostra.
Comptarem amb la presència de la Vanesa Freixa, responsable de l’Escola i l’acompanyaran alguns exalumnes, que a dia d’avui ja tenen el seu ramat o treballen per a altres, que ens aportaran el seu testimoni del pas per l’Escola.
La lògica afirma que les empreses que dediquen esforços i temps a millorar les varietats han de cobrar per a la seva feina, però on són els límits? Han de regir-se per les mateixes normes que altres sectors productius? Us convidem a saber-ne més en aquesta jornada gratuïta.
Cada any des de l’Escola Agrària de Manresa i Esporus mirem de trobar gent destacada del món de les varietats locals per a venir a fer una xerrada i gaudir de la seva expertesa. Les varietats locals s’han anat veient desbancades en l’agricultura actual per les varietats comercials. Però molts cops l’única (o poca) diferència entre les varietats locals i les comercials és de qui són propietat: les primeres són un bé comú, les segones un bé privat. L’actual legislació defensa i protegeix el bé privat d’uns pocs a costa del desenvolupament comú de molts. És per això que aquest 29 de gener hem volgut convidar al Christoph Then, de “Patents On Seeds, i la María Carrascosa, de la Red de Semillas, perquè ens expliquin quins drets i deures contempla la legislació vers l’apropiació indeguda dels nostres recursos fitogenètics i què podem fer per a canviar aquesta realitat.
Des d’Esporus creiem que tant en Christoph com la María ens donaran arguments molt vàlids per a poder avançar en la reivindicació dels nostres drets col·lectius, i creiem que tu i tens molt a dir en aquest tema, així que t’esperem el proper 29 de gener a les 16.30 h a l’Escola Agrària de Manresa. Inscriu-te gratuïtament al telèfon 938749060 o bé en aquest enllaç: https://goo.gl/44L9aH
Al taller ens introduirem al màgic món dels tints naturals i descobrirem algunes plantes per poder tenyir de manera natural, com la rogeta, la ceba, la noguera, etc… Prepararem la llana per a poder ser tenyida i farem les primeres tintades.
Vine a descobrir els colors que ens ofereix la natura. Tenyir amb plantes, la manera més sostenible d’obtenir colors!
Què necessita el bestiar per a no emmalaltir? En ramaderia ecològica, la salut pren una dimensió holística i depèn en gran mesura de la gestió i maneig que en fem, de les instal·lacions, de l’alimentació, del benestar animal, de la seva integració al medi natural, entre altres factors.
Però què passa quan tenim un problema sanitari? Les teràpies naturals com la fitoteràpia, l’homeopatia i l’ús dels olis essencials, mitjançant tant de la terapèutica moderna com dels remeis tradicionals, seran bones aliades per a sanar l’animal, però com fer-ho?
Al llarg del curs s’intentaran d’aclarir moltes de les incògnites al voltant de les teràpies naturals i com implementar-les a nivell pràctic al bestiar.
Comptarem amb un professorat de luxe, que ens acostarà el món de les teràpies naturals i la seva aplicació a la ramaderia ecològica
Curs d'hort ecològic per produir les teves pròpies verdures.
Taller de dos caps de setmana per fer un vàter sec, dutxes i lavabos sota criteris de la bioconstrucció
Compost, bokashi i biofertilitzants.
Nocions bàsiques per a la cura de petits remugants per a l’autoconsum de carn i llet
Com dissenyar sistemes agrícoles naturals, eficients i sostenibles
Aprofundint en els secrets del pa
Una de les menges estrella de les festes nadalenques són els torrons, que avui dia, n’hi ha de mil i una classes i versions. Els ingredients principals dels torrons més clàssics són les ametlles i la mel, fruits de la nostra terra i arrelats a les nostres tradicions. Un aliment molt nutritiu per assaborir a les èpoques hivernals, que t’animem a fer-te’l a casa.
En aquests tallers farem sis classes de torró, de la mà del pastisser Albert Carafí, que ens endinsarà en els secrets d’aquest art, arrelat a les nostres tradicions. Ens ajudarem de petites màquines domèstiques.
Les persones participants degustaran i s’enduran una mostra de cadascun dels torrons que es faran durant el taller.
Els torrons que elaborarem i degustarem són: praliné d’ametlles i pinyons, praliné de xocolata amb avellanes, crocant, massapà tradicional, de crema, de xocolata amb llet i nous.
L’Escola de Pastors de Catalunya, a través del seu projecte Grípia, treballa des del 2009 per a la consolidació del sector primari, per a la seva dinamització local, per afavorir la sostenibilitat i l’agroecologia en el medi agro-ramader i per a promocionar el relleu generacional de la pagesia compromesa amb la terra i amb la cultura agrària.
Durant la xerrada tindrem ocasió de conèixer el model formatiu que aquesta escola porta a terme des dels seus inicis. Parlarem de la seva formació i els serveis que ofereixen, el seu funcionament intern i projectes. Alhora coneixerem els resultats de la feina que fan per tal d’afavorir el relleu generacional de la pagesia a casa nostra.
Comptarem amb la presència de la Laia Batalla de l’Escola de Pastors i l’acompanyaran alguns dels exalumnes de l’Escola, que a dia d’avui ja tenen el seu ramat o treballen per altres, que ens aportaran el testimoni de la seva vivència formativa i d’inserció laboral.
Preparació casolana dels remeis per sanar les malalties de l’època freda
Quan ens apropem a l’hivern, refredats i grips acostumen a visitar-nos i caldrà fer una bona prevenció per tal que les nostres defenses es trobin en plena forma per afrontar-los. Però quan aquestes indisposicions del temps del fred ja ens ronden o hem caigut a les seves mans, els remeis naturals seran de gran ajuda per recuperar i enfortir la nostra salut.
En aquest taller, coneixerem les plantes medicinals més properes que podem utilitzar per tots aquells mals que estan relacionats amb les èpoques de fred: refredats (tos, mal de coll, problemes respiratoris, mocs, febre), mal d’orella, problemes de circulació, sequedat a la pell...
En la part pràctica, aprendrem a fer xarops naturals en fred i en calent, a fer tintures per millorar les defenses, i a fer diferents preparats naturals per a les altres xacres tractades. Cada participant s’emportarà una mostra dels preparats elaborats.
Teoria i pràctica de poda natural en harmonia amb l’arbre
Teoria i pràctica de la poda natural en harmonia amb l'arbre
Criar porcs a casa de forma respectuosa i saludable
Poda d'arbres fruiters
Farem protector solar, repel•lent d’insectes, calmant per a picades, loció de prevenció de polls, remeis per otitis, marejos, etc. Tothom s’endurà mostres de tot a casa. Comencem el 19 de juny. Prepara’t per a l’estiu!
Com fer de l'hort un jardí i del jardí un recurs d'aliments
Extracció d'olis essencials, propietats i usos a la farmaciola casolana.
Còctels de vitamines, minerals, antioxidants, enzims, greixos saludables,
etc. s’amaguen darrera d’una colla d’aliments que l’actualitat ha posat de
moda sota el nom genèric de “superaliments”.
Mentre l’exotisme de molts d’aquests productes es va introduint a les
nostres taules argumentant salut i propietats nutricionals d’excel·lència,
anem oblidant els aliments tradicionals que, amb petites transformacions
o al natural, són magnífics per a una alimentació saludable.
És el cas de la llimona o les nous, dels germinats de llavors o dels
fermentats de verdures com la col o la pastanaga, que ens aporten
fabulosos beneficis alimentaris i terapèutics.
Aquests tallers volen donar idees i trucs per elaborar alguns productes
que enriquiran la nostra dieta i ens ompliran de salut.
Elaborarem kombutxa, xucrut, batuts probiòtics, kimchee i altres
ferments per poder-los fer a casa i disposar-ne per a l’ús diari.
Per criar els teus pollastres o les teves gallines i gaudir-ne dels seus ous no es necessita gaire espai i pot ser una activitat molt reconfortant i pedagògic, que contribueixi a l’economia familiar.
Les gallines, oques o ànecs són un bon complement per un hortet d'autoconsum. Es mengen les herbes de l'hort, els llimacs i caragols, i a més pots aprofitar les seus excrements per adobar o per fer-ne compost.
En aquesta introducció a l’avicultura casolana podreu aprendre com organitzar un petit galliner, en funció de l'espai de que disposeu, triar quants i quin tipus d'animals posar-hi, saber cuidar d'aquest bestiar amb el màxim de recursos propis, com tractar-los per que estiguin sans i què fer en cas que emmalalteixin.
Professora: Sílvia Carné Siles,Veterinària i avicultora
Molt s’ha parlat de compost i dels seus beneficis per l’agricultura. Hi ha
un munt de tècniques i mètodes que ens parlen de com gestionar els
residus ramaders, agrícoles, urbans o forestals per a convertir-los en un
veritable recurs per a la millora del sòl i la nutrició dels cultius.
La tècnica de compostatge no és complicada. Cal tenir present quines
són les condicions perquè es produeixi la fermentació de la matèria
orgànica i com barrejar equilibradament els materials d’origen per tal
que en surti el veritable motor dels cultius. Però no sempre és fàcil
obtenir un bon resultat ni saber la qualitat del producte final.
Aquest curs pretén donar les eines per a poder fer un compost de
qualitat, a mida de les necessitats del nostre sòl i dels nostres cultius.
Professora: Neus Vinyals Grau, tècnica formadora i assessora de L’Era.
Per què podem? És necessari per l’arbre? Sabies que una de les maneres més
fàcils de desequilibrar–lo és a través de la poda? Així doncs, com saber el que li
cal per no perjudicar-lo?
Podar va més enllà de tallar branques sense tenir clar per què ho fem i quins
efectes tindrà sobre la planta. L’objectiu del curs és aportar els coneixements
i les habilitats pràctiques per aconseguir fer una esporga en harmonia amb
l’arbre, que li permeti un creixement equilibrat i una producció regular.
Per què podem? És necessari per l’arbre? Sabies que una de les maneres més
fàcils de desequilibrar–lo és a través de la poda? Així doncs, com saber el que li
cal per no perjudicar-lo?
Podar va més enllà de tallar branques sense tenir clar per què ho fem i quins
efectes tindrà sobre la planta. L’objectiu del curs és aportar els coneixements
i les habilitats pràctiques per aconseguir fer una esporga en harmonia amb
l’arbre, que li permeti un creixement equilibrat i una producció regular.
Abordarem aspectes pràctics relacionats amb els seu cultiu, des de la plantació, l’elecció de les varietats, les estratègies de fertilització, de control d’adventícies i també pautes preventives i curatives per afrontar-ne la sanitat de forma ecològica.
Utilitzar les eines que ens ofereix l'agricultura regenerativa pot representar la diferència entre degenerar el sòl i l’entorn, o regenerar-lo per a millorar la fertilitat de la terra i aportar valor a camps de cultiu.
Acostar-nos al món vegetal i posar la mirada més enllà de què és o no és una planta determinada i que ens pot aportar a nivell medicinal, cosmètic, alimentari, ornamental o ambiental.
T’animes a descobrir les plantes i el territori amb nosaltres?
Els/les alumnes aprendran fent els seus propis elaborats, tant a l’espai de pràctiques del curs com a casa seva, tastant-los i enduent-se a casa algun dels productes.
Trucs i menges per engrescar-se i llepar-se'n els dits!
Youngsang Cho va revolucionar els plantejaments i tècniques de l’agricultura orgànica i regenerativa creant el mètode JADAM.
Realitza els teus propis biofertilitzants i microorganismes amb el mètode més efectiu, senzill i econòmic que s’ha desenvolupat fins ara.
En aquest taller aprendrem a cuinar amb garrofa de la mà de l’autora del llibre “Garrofa, delícia mediterània” que conté 35 receptes
per a redescobrir aquesta alternativa local.
Durant el taller es prepararan 4 receptes que apareixen al llibre i les embrancarem amb el contingut teòric sobre la garrofa, trobant així
un equilibri entre pràctica i teoria. A més a més, tastarem alguns dels productes que la Clara proposa per a valorar-los conjuntament.
Anirem a descobrir el món vegetal des de la perspectiva remeiera o dels seus usos, però també amb una mirada que ens ajudin a entendre el paisatge de la ciutat i les seves rodalies.
Acostar-nos al món vegetal com a inspiració per rebre la primavera i posar la mirada més enllà de què és o no és una planta determinada
i que ens pot aportar tant a nivell medicinal, cosmètic, alimentari, ornamental o ambiental.
T’animes a descobrir les plantes i el territori amb nosaltres?
Anirem a descobrir el món vegetal des de la perspectiva remeiera o dels seus usos, però també amb una mirada que ens ajudin a entendre el paisatge de la ciutat i les seves rodalies.
Acostar-nos al món vegetal com a inspiració per rebre la primavera i posar la mirada més enllà de què és o no és una planta determinada i que ens pot aportar tant a nivell medicinal, cosmètic, alimentari, ornamental o ambiental.
T’animes a descobrir les plantes i el territori amb nosaltres?
La permacultura és una disciplina de disseny. És la concepció i creació de sistemes naturals i humans sostenibles, basada en una profunda observació de la natura, d’on s’extreuen pautes temporals i patrons formals, per tal de dissenyar sistemes amb un alt grau de diversitat, autoregulació i eficiència en l’ús d’energies i recursos.
Aquest curs ofereix una descoberta intensiva de la permacultura, incloent-hi la seva filosofia, i manifestació pràctica. A través d’activitats
pràctiques i participatives, veurem com aquesta disciplina ens pot ajudar a pensar i crear, tant a l’hort com a altres entorns.
Una beguda aperitiva i digestiva, envoltada de màgia, tradició i virtuts medicinals. En aquest taller aprendrem a reconèixer les herbes a
utilitzar i a preparar-la de la mà l’Elena Sixto que ens farà conèixer i experimentar els secrets i les mil i una possibilitats d’aquesta beguda emblemàtica.
A partir d’un excedent de l’hort o del mercat podem iniciar-nos en el món de les conserves. Si a més a més, ens animen a crear alguna recepta, la conserva es converteix en art.
Pensar què necessitem per menjar i aprendre a elaborar conserves preparades per consumir més endavant, ens ajudarà a organitzar-nos millor a la cuina i disposar d’una manera fàcil i ràpida de plats preparats. Als tallers es presentarà el món de les conserves de fruites, verdures, llegums, bolets, etcètera i les seves diferents metodologies.
Farem un volt pels horts de la casa i ens explicaran quina gestió en fan i així també tenim una excusa per parlar de com portem el nostre hort, amb quins problemes ens trobem i quines solucions apliquem per aprendre entre tots plegats.
Jornada de presentació de la feina feta des d'entitats i institucions per a la conservació de les varietats locals.
Les cromatografies són una eina excel·lent per conèixer el nostre sòl i el seu nivell d’integració entre les 3M’s (és a dir la part mineral,
l’orgànica i la microbiològica) que permeten fer-ne un seguiment en el temps i ajustar les nostres pràctiques.
Serà un taller eminentment pràctic fent les cromatografies, però aprofitarem els temps d’espera per parlar i preguntar-nos aspectes bàsics de la fertilitat del sòl i les pràctiques per millorar-la.
La metodologia del Lean Farming obre una porta entre dos conceptes que normalment es presenten com contraris: l’ecologia i l’eficiència.
Diferents productors agraris d’arreu del món li han donat la volta i se l’han re-apropiat com la metodologia al cor del funcionament diari de les seves granges, on uns moviment de treball apropiats són claus per l’èxit.
Prepararem alguns remeis a partir d’herbes recol·lectades, amb la mística creativa i salvatge de la Neva. Ens introduirem al món de les maceracions, olis, vinagres i altres vehicles per a conservar les propietats de les herbes i que la seva aplicació, local o interna, sigui més fàcil i ens permeti disposar d’una bona farmaciola natural.
Utilitzar les eines que ens ofereix l'agricultura regenerativa pot representar la diferència entre degenerar el sòl i l’entorn, o regenerar-lo per a millorar la fertilitat de la terra i aportar valor a camps de cultiu.
Aquest curs està pensat per als que volen començar a conèixer el món del pa, on aprendrem les tècniques, processos i ingredients bàsics per poder fer a casa un bon pa, utilitzant sempre ingredients naturals i farines de diferents cereals.
PODAR EN HARMONIA AMB L’ARBRE, EL SÒL I L’ENTORN
Sabies que una de les maneres més fàcils de desequilibrar un arbre és a través de la poda? Com fer-ho per no perjudicar-lo?
Grup 1: Dissabtes 17 de desembre i 14, 21 i 28 de gener
Grup 2: Dijous 19 i 26 de gener i 2 i 9 de febrer
A Manresa, Castellar del Vallès, Sant Jaume Sesoliveres i el Prat de Llobregat.
Implantació des del primer any de plantació del sistema SIMONIT durant els primers anys de formació de la planta fins a la posada en producció del cep i posterior poda de respecte durant els anys consecutius per tal d’allargar la vida de la planta i minimitzar els efectes negatius d’una poda poc respectuosa.
Els materials naturals són els millors per acollir la vida. Aïllament, transpirabilitat, regulació de la humitat, confort, estètica orgànica i acollidora són alguns dels atributs que tenen les bioconstruccions i que, en aquest cas, s’aprofitaran per a dissenyar un galliner. T’animes a participar d’aquesta aventura?
Si tens boscos i espai per a pasturar, tenir petits ramats d’ovelles i/o cabres et pot permetre abastir-te a tu i a la teva família de llet i carn d’un gran valor nutricional.
Però, són iguals els hàbits de les ovelles que de les cabres? Com fer un maneig que no empitjori i si pot ser millori la fertilitat de la terra? Com gestionar l’alimentació? Quines precaucions cal tenir a nivell sanitari?
Youngsang Cho va revolucionar els plantejaments i tècniques de l’agricultura orgànica i regenerativa creant el mètode JADAM.
Realitza els teus propis biofertilitzants i microorganismes amb el mètode més efectiu, senzill i econòmic que s’ha desenvolupat fins ara.
Combinarem l’explicació teòrica amb l’ús d’uns quants forns i cuines solars, en els quals anirem preparant plats amb la intenció de poder-los tastar a l’acabar la classe, si el temps acompanya!
També coneixerem diferents tipus d’assecadors existents, les seves característiques, què hi podem assecar, factors a tenir en compte per aconseguir una bona deshidratació i posterior conservació.
Una aproximació a la diagnosi del sòl a partir de les herbes (mètode Gérard Ducerf)
tertúlia agroecològica
Vols cultivar els teus propis aliments? Al taller de la Xarxa d'Horts Socials i Comunitaris t'ensenyarem com començar un hort i obtenir les teves verdures i fruites.
Cada dia centenars, milers i milions de litres d’aigües surten de llars, pobles i ciutats contaminades i contaminant els nostres paisatges. Les aigües regenerades son un gran recurs que poden contribuir a augmentar la nostra soberanía alimentaria i a la vegada ser més resilients als escenaris de canvi climàtic i descens energètic als que ens enfrontem.
13, 15, 18, 20, 22 i 25 de novembre
Olivera, ametller i vinya en producció ecològica
2, 9 i 16 de desembre
11 i 13 de desembre
Dilluns 8, 15, 22 i 29 de gener de 2024
Tertúlia
Taller
Taller
Taller
Tertúlia
A l'Itinerari verd de Can Poc Oli expliquem els diferents pilars de la Producció Agrària Ecològica en 4 panells informatius per a tots els públics, que seran explicats i completats per una guia: Biodiversitat, sanitat, compostatge i control de plantes adventícies. Mentre es passeja per la finca i es veu la gestió dels camps.
En aquesta jornada coneixerem quins són els passos a seguir per iniciar els tràmits per engegar un obrador a la mateixa explotació, posant especial interès en els aspectes més importats del procés.
L'exposició sobre “Pedra seca i biodiversitat” posa en valor la importància estratègica
que tenen les construccions de pedra seca, com ara marges, cabanes de volta, cabanes de
teula, cisternes i aljubs, basses, cogulles o cadolles, etc. per a la conservació de moltes
espècies de plantes i animals. Aquests elements de pedra seca ofereixen refugi i recer, lloc
d’alimentació i en definitiva micro ambients, que esdevenen autèntics punts calents per a la
biodiversitat, la connectivitat i el paisatge.
L’exposició està formada per 16 plafons i una audiovisual que mostra la riquesa del patrimoni
arquitectònic de les terres de secà i la seva biodiversitat, especialment centrat en l’àmbit dels
espais naturals dels secans de Ponent, inclosos a la Xarxa Natura 2000.